Av. Berra Besler: Suçluyla masumu birbirinden ayıracak olan tek yol hukukun yoludur.

24.12.2016

TBB Eğitim Merkezi “Özel Eğitim” programı kapsamında düzenlenen “CMK İstinaf” konulu seminer, 24 Aralık 2016 Cumartesi günü Ankara’da verildi.

TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler’in konuşmasıyla açılan seminere eğitmen olarak Askeri Yargıtay Onursal Başkanı Fahrettin Demirağ, Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ve BAM 1. Ceza Dairesi Başkanı Doç. Dr. Seydi Kaymaz katıldı. TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Rifat Çulha’nın sorumluluğunda gerçekleştirilen seminerde 83 meslektaşımıza eğitim hizmeti sunuldu.  

Fotoğraflar için tıklayınız

Seminerin açılışında yaptığı konuşmaya “Hepimiz toplumun adalete olan güven duygusunun tesis edildiği, yargı bağımsızlığının tartışma konusu olmaktan çıktığı, darbe tehditlerinin, terör eylemlerinin son bulduğu bir Türkiye’de barış ve huzur içerisinde yaşama özlemi duyuyoruz” sözleriyle başlayan TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Başkanı Av. Berra Besler şunları söyledi:

SUÇLUYLA MASUMU BİRBİRİNDEN AYIRACAK OLAN TEK YOL HUKUKUN YOLUDUR

Her güne şehit haberleriyle uyandığımız, şiddetin her türlüsüyle sarsıldığımız; insan hakları, hukukun üstünlüğü, basın ve ifade özgürlüğü, kadın erkek eşitliği gibi çağdaş değerlerden hızla uzaklaştığımız, hukuk güvenliğinin büyük ölçüde kaybolduğu bu olağanüstü süreçten el birliğiyle çıkalım, güzel ülkemizi aklın ve bilimin rehberliğinde hak ettiği aydınlığa taşıyalım istiyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Olağanüstü dönemler, hukuka en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemlerdir. Suçluyla masumu birbirinden ayıracak olan tek yol hukukun yoludur.

Yargıçların, savcıların ve avukatların uygulamalarının, adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesindeki önemli rolü bizlere bir yurttaş olmanın ötesinde sorumluluklar yüklemektedir. Mahkemeleri gerçeğe ulaştıracak olan adil yargılanma ilkesinin hayata geçirilmesi de ancak bağımsız savunmanın temsili ile sağlanabilir. O nedenle bu olağanüstü dönem, bağımsız savunmaya her zamankinden fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemdir.

Yaşadığımız bu olağanüstü dönemde meslektaşlarımızın üstlendikleri davalarla özdeşleştirilerek suçlanmalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Özgür ve bağımsız savunmayı kısıtlayan, avukatları mesleki faaliyetlerinden dolayı baskıyla, soruşturmayla, ceza davalarıyla karşı karşıya bırakan uygulamaların olsa olsa suçluyla masumun ayrılmasını istemeyen karanlık güçlerin işine geleceği açıktır. Herkesin savunma hakkı olduğu unutulmamalı, bugün yapılan yanlışların işkence ve kötü muamele iddialarına da zemin hazırlayacağı göz ardı edilmemelidir. 

Mesleki faaliyetler dışındaki eylemlerinden dolayı suçlanan avukatlar varsa bunlar hakkındaki iddiaların da hukuki delilleriyle birlikte bir an önce ortaya konması gerekir.

88.213 MESLEKTAŞIMIZA EĞİTİM HİZMETİ SUNDUK

Bildiğiniz gibi bugünkü eğitimimizde istinaf sisteminin işleyişini CMK uygulamaları bakımında ele alacağız. İlk derece mahkemesi ile temyiz mahkemesi arasında ikinci bir denetim yolu getiren “kanun yolu” olarak sistemimize giren istinaf sisteminin başarısı da; yeni deliller toplama, yeni tanıklar dinleme, yeniden keşif yapma gibi yetkilerle donatılmış bulunan istinaf mahkemelerinin gerçeğe ulaşmadaki başarısıyla orantılı olacaktır ve bunu sağlayacak olan da hukuk uygulayıcılarıdır.

O nedenle biz avukatların da yargılama sürecinde önemli değişiklikler getiren istinaf sistemi hakkında hızla bilgilendirilmeye ihtiyacımız var.

Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi olarak barolarımızdan gelen talepler doğrultusunda Anadolu’nun dört bir yanında ve yine Ankara’da yaptığımız özel eğitim seminerlerinde, meslektaşlarımıza ihtiyaç duydukları hukuk alanlarında eğitim hizmeti sunuyoruz.

Meslek İçi Eğitim ve Staj Eğitimi olmak üzere iki ana koldan yürüttüğümüz faaliyetler sonucunda, bugüne kadar;

  • 726 meslek içi eğitim semineri ile Türkiye genelindeki barolarımıza kayıtlı 79.176 meslektaşımıza, barolarına gitmek suretiyle eğitim hizmeti sunduk.
  • 2015 Eylül ayında uygulamaya koyduğumuz “Özel Eğitim Programı” ile ülkemizin çeşitli barolarından 6.479 meslektaşımıza eğitim verdik.
  • Staj Eğitimi Çalışmaları kapsamında 43 ayrı staj eğitim programı düzenledik ve farklı barolardan 2.558 avukat stajyerimize staj eğitimi verdik.

Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde; eğitim hizmeti sunduğumuz avukat ve avukat stajyeri sayısının 88.213’e ulaştığını söylemekten mutluluk duyuyorum.

Çalışmalarımıza hiçbir karşılık beklemeden katkı sunan ve Türkiye Barolar Birliği eğitim seferberliğini gerçekleştiren eğitmenlerimize, bizimle işbirliği ve dayanışma içinde olan barolarımıza şükranlarımı sunuyorum. Eğitimlere gösterdikleri ilgi için tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugünkü eğitimin de önemli yarar sağlayacağına duyduğun inançla, hepinizi saygıyla selamlıyorum.