“AİLE HUKUKU” ÖZEL EĞİTİM SEMİNERİ TAMAMLANDI

23.04.2016

TBB Eğitim Merkezi “Özel Eğitim Programı” kapsamında düzenlenen “Aile Hukuku – Boşanma Davaları, Sonuçları, Mal Rejimleri ve Tasfiye Davaları” konulu seminer, 255 meslektaşımızın katılımıyla, 23 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi başkanı Av. Berra Besler’in açış konuşmasıyla başlayan ve eğitmen olarak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Prof. Dr. Şükran Şıpka, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ayar ile Av. Ayça Özdoğan’ın katıldığı seminer TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Serpil Özok’un sorumluluğunda verildi.

Av. Berra Besler, semineri açış konuşmasında şunları söyledi:

Değerli meslektaşlarım,

Bu çok önemli bayramda, Büyük Millet Meclisi’nin 96’ıncı kuruluş yılında birlikteyiz.

İstanbul'da, Misak-ı Milli’yi kabul eden Meclis-i Mebusan’ın işgal güçlerince basılarak dağıtılmasının ardından; Anadolu’nun bozkırında, Ankara Ulus’taki küçük binada toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, halkıyla omuz omuza başlattığı ulusal egemenlik savaşını yöneten dünyadaki ilk ve tek meclistir.

Savaşın ardından saltanatı sonlandırarak egemenliği gerçek sahibi olan halka teslim etmiştir.

Yurtseverliğin, fedakârlığın, cesaretin, kararlılığın, bağımsızlığım simgesi olan 23 Nisan 1920, yüreklerimize kazınmış bir tarihtir.

Bize bu onurlu mirası bırakan, onu çocuklarımıza armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz.

Büyük Önderin "Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır" sözüne hep birlikte sahip çıkmak, aydınlık bir gelecek için öncelikli görevimizdir.

İlelebet yaşatmaya kararlı olduğumuz ulus egemenliğinin temellerinin atıldığı ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza armağan edilen bu büyük bayram hepimize kutlu olsun!

Değerli meslektaşlarım,

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu, Cumhuriyet’e giden yolda en önemli dönemeçlerden biridir.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra dünyada görülmemiş bir hukuk devrimi yaşanmış ve eşit yurttaşlığı hedefleyen bu devrimler en fazla kadınlarımıza ve çocuklarımıza kazanç sağlamıştır.

1924 yılında Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kız çocuklara erkeklerle eşit eğitim hakkını tanıyan Cumhuriyet, 17 Şubat 1926 yılında TBMM’de kabul edilen Medeni Kanun ile de o güne kadar erkeğin kölesi muamelesi yapılan kadınlara erkeklerle eşit haklar tanımıştır.

90 yıl önce kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile “kız ve erkek çocuklarının miras hakkından eşit yararlanması”, “resmi nikah zorunluluğu”, “evlilik sözleşmesinin devlet güvencesine alınması”, “kadının aile hayatında erkekle eşitliğinin sağlanması”, “evlilikte kadının rızası” “kadına boşanma hakkı”, “kadın ve erkeğin mahkemede eşit tanıklık yapabilmesi” “çok evliliğin yasaklanması”, “çocukların yetiştirilmesinde anne ve babaya getirilen yükümlülükler”, “velayet hakkı” gibi hayati konular yasal düzenlemeye bağlanmış, laik hukuk sistemiyle kadınlarımıza erkeklerle eşit ve onurlu bir geleceğin önü açılmıştır.

Değerli meslektaşlarım,

Bu özel günde, alacağınız özel eğitimin konusunun Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan Aile Hukuku ile olması etkinliğimizi daha da anlamlı hale getiriyor.

Değerli eğitmenlerimiz, sizlerle boşanma davaları, sonuçları, mal rejimleri ve tasfiye davalarına ilişkin engin bilgilerini paylaşacaklar. Hepinize çok yararlı olacağına inandığım eğitimin başarılı geçmesini diliyorum. Sayın hocalarımıza ve bu tatil gününüzü eğitime ayıran siz değerli meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Fotoğraflar için tıklayınız